Direktlänk till inlägg 22 december 2011

För & nackdelar med trägolv enligt Målare Stenungsund

Av Anders Persson - 22 december 2011 14:27

Trä är ett material med kända egenskaper och det kan bearbetas med enkla handverktyg. Olika träslag har olika egenskaper. Även inom ett och samma träslag kan betydande olikheter finnas, såväl tekniska som utseendemässiga - det är bl a detta som är charmen med trä och många andra naturmaterial. Vi på Målare Stenungsund tycker allmänt om trä för dess "levande" egenskaper. Golv av trä är i allmänhet behagliga att gå på och estetiskt tilltalande tycker vi på målare Stenungsund. Hårdheten hos träet är ett mått på motståndsförmågan mot intryck. Ek, bok, ask och björk har relativt hög intryckshållfasthet. Intrycksmärken och repor av smala klackar, gruskorn och möbelhjul kan inte helt undvikas på furu- och grangolv. Med tiden går intrycksmärkena tillbaka till viss del. Det finns golvbräder av furu med hög densitet och hög andel kärnved (t ex gotländskt kärnvirke) eller lamellbräder med slitskikt av hårdgjord furu som motverkar intryck och repor, enligt målare Stenungsund. Slitstyrkan hos ett trägolv avgörs av ytskiktet.


 


En fråga som målare i Stenungsund ofta får är hur ofta man bör lacka om ett golv. Ett lackskikt skyddar ju trämaterial mot nötning och repning under en viss tid. Omlackering av trägolv vart tionde år är normalt i bostäder. Lackskiktet kan dock punktvis slitas ner fortare och det kan dessutom bli repigt och fläckigt. Ett trägolv som är behandlat med lut och såpa eller lut och olja är på sikt känsligare för bestående fläckar och grova repor men känns varmare och mjukare än ett lackerat. En fläck går dessutom för det mesta att slipa bort. Ett lutbehandlat trägolv som är färdigbehandlat med såpa eller olja och som fått mindre repor och intrycksmärken reparerar sig självt efter avtorkning med fuktig trasa.


Golvbrädet av furu eller gran som inte förses med ett skyddande skikt av klarlack eller lackfärg slits fortare ner. För att minimera slitaget bör sådana bräder om möjligt läggas parallellt med gångriktningen.


Mer om golv och golvbehandling: 

Sköt om ditt golv

Golvrådet

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Persson - 22 december 2011 14:54

Byggfukt är kanske inte målare Stenungsunds kärnkompetens, men vi tänkte ändå skriva lite allmänna tankar och tips. Givetvis är byggfukt något att unvika så långt det är möjligt, och påverkar indirekt målningsarbete och andra delar av hus och hem som...

Av Anders Persson - 22 december 2011 14:11

   Vi på Målare Stenungsund brukar säga att valet står mellan vad du tycker om, vad virket eventuellt är behandlat med tidigare och vilket skydd du vill ha.   - Impregneringsvätska finns i variantema ofärgad, bmn och grön. Den reducerar mögelang...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
December 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länkar

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg1000länkar.com - gratis länkkatalog

Ovido - Quiz & Flashcards